Hej kära läsare,
Jag är väl medveten om att de flesta bloggare skapar extremt långa listor med regler om: vad man kan göra, vad man bör göra, vad man ska blanda, hur man ska blanda, osv, för att göra håret vackert och välvårdat. Jag har bestämt mig för att närma mig detta problem på ett annat sätt. Jag ska inte säga till dig vad du inte ska göra. Istället ska jag berätta för dig om vad som är värt att använda i den dagliga hårvårds rutinen, så att du kan få häpnadsväckande effekter. Nu kör vi!
BARA 3: Enkla och bevisade knep för vackert hår
1. Ta reda på din hårtyp, och jag ska berätta…
… vad som krävs för att det ska bli sitt allra bästa. Och med detta menar jag att när du väl lär dig vilket skick din hårtyp har, kommer du även veta vilka ämnen som du ska använda för att hårstrån ska återskapas och behållas i ett bra skick under en längre tid. Jag tror att en del av er kommer att bli överraskade när jag säger att hårsstån är porösa. Det kan liknas med porer, men men att håret är uppbyggt i lager av ”fjäll” byggt av keratin.
Om ditt hår är starkt och tjockt, inte alltför mottaglig till slitage eller påverkat av sånt som verkar oviktigt, som luftfuktighet, om allt generellt sett fungerar bra men enkelt blir fett så kan håret förlora sin volym. Det betyder att ditt hår har låg porositet. Sådant hår har ”stängda” keratinlager, vilket innebär att de sitter fast hårt i hårbotten.
Ibland händer det (det drabbar faktiskt nästan varje person) att hårstråna öppnas och håret börjar bli otämjbart, blir lätt påverkad av statisk elektricitet och luftfuktighet, får ofta kluvna hårtoppar och har en tendens att bli tunt och glanslöst. I detta fall har ditt hår medel porositet.
Till sist, om ditt hår är slitet, torrt och lätt går sönder, om det inte vill växa långt, betyder det att dina hårstrån är helt öppna och dess skick är väldigt dåligt. Så kan man enkelt beskriva hår med hög porositet.
Att känna till dessa tre hårtyper är kärnan i kunskapen om hårvård. Det är grunden när det kommer till hårvård och hur man väljer sin kosmetika.
Som du troligen redan listat ut behöver olika hårtyper behandlas med olika näringsämnen – det är ganska logiskt. Därför är det viktigt att veta hur poröst ditt hår är och sedan börja ge det vad det verkligen behöver.
Hur avgör man hur poröst håret är? Många bloggare ger rådet att doppa ett hårstrå i ett glas med vatten, smörja in med kokosolja, doppa det i mjöl, osv. Det fungerar, men det finns ett mycket enklare sätt för att ta reda på det, och det är inte lika krångligt heller.
Om jag var du skulle jag helt enkelt göra ett hår porositet test (som https://nanoil.us/hair-porosity-test). Jag har länkat till det bästa testet jag hittat. Det har grundläggande, specifika frågor med tre svarsalternativ. Klicka och se vad du får för resultat! Jag gillar detta test eftersom när du väl får reda på din hårtyp, visas även passande hårvårsprodukter. Och när vi nu pratar om hårvårdsprodukter…
2. Välj naturliga håroljor
Och använd dem så ofta som möjligt. Det måste såklart vara en olja som passar din hårtyp. Men varför är då dessa små oljor så fantastiska? Det verkar som att de, först och främst, passar till särskilda hårtyper. För det andra är den keminska uppbyggnaden av vitaminer, favonoider, fytosteroler och essentiella fettsyror. För det tredje läker de trött hår, återuppbygger och stärker hårstrån. Naturliga oljor kan leverera effekter som liknar laminering, vilket gör att de kan göra håret glansigt.
Det är inte allt! Naturliga oljor kan även förebygga håravfall, bekämpa mjäll, ta hand om hårbotten, stimulera hårsäckarna och förbättra hårväxten. Naturliga oljor kan också skydda håret mot de faktorer som orsakar skador – UV-strålar, iskallt vatten, stark vind, torr luft, luftföroreningar, rök, varm luft från hårtorkar. Låter ganska bra, eller hur?
Du kan oftast välja mellan en blandning av oljor (se innehållet för att se till att den passar din hårtyp), eller bara en enda olja. Sen kan du använda den på ansiktet, kroppen, händerna, naglarna och blanda med andra skönhetsprodukter. Till exempel har jag arganolja (den passar nästan alla hårtyper och den passar även min hudton) och jojobaolja (jag använder den för att balansera talgproduktionen i hårbotten och ansiktet). Ibland blandar jag båda oljorna och skapar ett eget serum för att behandla mitt hår med och öka effektiviteten i min ansiktskräm.
3. Använd ört-extrakt i håret
Ört-extrakt är en ganska populär term när det gäller vård av kropp och ansikte. Men endast ett fåtal vet att detta naturliga blomvatten även utgör ett bra värmeskydd för håret, och kan användas som ett balsam för hårbotten. En annan underbar egenskap hos ört-extrakt är att de kan användas som en ingrediens i hemgjorda hår- och hudvårdsprodukter. Till exempel om ditt hår är väldigt slitet och torrt kan du skapa en blomolja för håret. Såhär gör du.
Blanda en matsked av din naturliga olja med 100 ml ört-extrakt ( du kan även kombinera flera olika ört-extrakt om du vill). Om håret är väldigt slitet råder jag dig att använda olja från antingen jordviva eller bomullsfrö. Som jag nämnde tidigare använder jag själv oftast arganolja eller jojobaolja, men ibland ersätter jag den senare med makadamiaolja. Det är så bra, lätt och absorberas snabbt av hårstråna.
Vet du inte vilket ört-extrakt du ska välja? Till att börja med kan du välja de universella och näringsgivande egenskaperna hos rosvatten. Om du letar efter en med starka antioxidanter som även kommer att stärka ditt hår, testa rosvatten.
Och det var allt jag hade att säga. Dessa tre enkla regler kommer definitvt att förbättra din dagliga hårvårdsrutin. Jag hoppar såklart inte över de gyllene reglerna som ”använd inte plattång” eller ”gå inte och lägg dig med blött hår”. Jag är säker på att du redan känner till dessa. Nu ska jag låta dig hitta din hårtyp och hitta de bästa hårvårdsprodukterna för ditt hår.
Lycka till!
Lämna ett svar